Főlap » Híreink » Vállalati hírek

Gasztroinfó

Lissé finomságok a karácsonyfára

A Gasztroinfó az ünnepek előtt hangulatos cikkben írt a szaloncukor készítésének történetéről, valamint a Lissé Édességgyárról, a cég jelenéről, és jövőbeni terveiről.

A szaloncukor őse, a fondant francia eredetű édesség. Már a XIV. században írásos feljegyzések készültek a receptekről. Ekkor még nem cukrászok, hanem patikusok készítették, csakúgy, mint a marcipánt. Az édességkészítés és a gyógyszerkeverés csak a XVII. századtól vált szét. A fondant recept a vándorló cukorműves mesterek közvetítésével az 1800-as évek elején jutott el hazánkba

A szaloncukor készítése az 1800-as évek végére minden magyar cukrászda számára presztízskérdés lett. Sőt, az 1870-es években Jókai Mór is írt a szalonczukkedlivel díszített fáról.

A karácsonyi édesség titkos receptek és különböző praktikák alapján készült, míg meg nem jelent a gőzzel működő csokoládé és fondant készítő gép, mely beindította a nagyüzemi gyártást.

A kész szaloncukor a kezdetekben csokoládémáz nélküli volt, de már akkor is díszes, rojtos csomagolást kapott, hogy a fenyőfa is ünnepi díszbe öltözhessen.

A Lissé Édességgyár keszthelyi üzemében már hónapok óta folyik a gyártás. Tonnaszám készül a szaloncukor, természetesen többféle ízben. Érdemes lesz ezeket a fára aggatni, hiszen finomak és dekoratívak. Mindezt bizonyítja az is, hogy a Lissé prémium szaloncukor termékcsalád nemrég rangos elismerést, Magyar Termék Nagydíjat kapott.

A megszokott ízek, például a zselés mellett igazi kuriózum, marcipános aszalt szilvás, marcipános aszalt barackos, marcipános, rumos kakaós, kókuszos és kekszes szaloncukor is készül, minőségi és kizárólag természetes alapanyagokból. Nincsenek mesterséges aromák, ízesítők, ízfokozók, adalékanyagok, s öt éve transzzsírokat sem használunk – fogalmazott Faluhelyi Ferenc ügyvezető.

Az üzemben az egy évtized alatt nagy fejlesztéseket hajtottak végre, mely megmutatkozott a gépészetben, a munkaerő növekedésében, s a termékskálában egyaránt. Az üzemben sétálva azt is láthatjuk, mennyire odafigyelnek a kiváló alapanyagok mellett a tisztaságra rendezettségre is. Sehol egy koszos vödör, minden felcímkézve, leszabályozva. Rend és rendezettség az alapanyag raktártól a gyártósorokig mindenhol.
A gépsorok mérete és kapacitása lenyűgöző. A forró csokival leöntött szaloncukor egy speciális hűtőszalagon át kerül a csomagoló részhez, itt először egyenként megkapja a csomagolását, majd egy másik gép celofántasakba adagolja a kívánt mennyiséget. Ezt aztán kézzel dobozolják díszkartonba, majd a gyűjtő csomagolásba, hogy szállításra kész állapotba kerüljön.

A Lissé tulajdonosai a megfizethető, de jó minőségű termékek előállítására törekednek. Mind a csomagolás, mind a beltartalom egy felső-közép kategóriás terméknek felel meg.

A Lissé termékek több hazai áruházlánc üzleteiben megtalálhatók (Tesco, Metro, Lidl, és az eurós boltok), de Európa számos országában, illetve az USA-ban is találkozhatnak velük a vásárlók. Márpedig ez egy kis cég esetében hatalmas eredmény.

A hazai szaloncukor piac körülbelül négyezer tonnát jelent szezononként (érdekesség, hogy ennek hatvan százaléka zselés, tehát ez a legkedveltebb) A Lissé naponta 4-5 tonnát készít, a szaloncukor gyártását már júliusban elkezdik és decemberig várhatóan mintegy tizenöt tonna minőségi marcipánt és harminc tonna belga csokit használnak fel.

Akik már ismerik, a Lissé prémium szaloncukrait, tudják, hogy igazi gasztronómiai élményt nyújtanak, finomak és dekoratívak, és persze emelik az ünnep hangulatát is!

www.lisse.hu
www.facebook.com/Lissé-Édességgyár-Kft

   

    
Megosztás